Rostlinná strava

Podcasty Česká veganská společnost

Shrnutí vědeckých studií

Tipy

Tipy k nakupování

Zajímavé články

Recepty

Domácí humus, ingredience

Slunečnico-dýňová pomazánka

Seminář Veganské společnosti 2021-04-28

ČR vysoký podíl živ. stravy v populaci. Průměrně asi ~40 % v normální stravě je živ. složka.

Přechod k veg. stravě: doporučuje se napřed náhražky, dokud se nezmění chutě.

whole food => celistvá strava

B12, D, omega 3, vápník, selen, jód, zinek…

Dietitians of Canada: bezpečná i pro těhotné, kojence, děti

Blue zones: všichni mají luštěniny

Běžná strava: chybí 15 živin; Vegani: chybí 7 živin.

Tofíčka obsahuje víc bílkoviny, vápníku, železa i horčíku než vajíčka.

0.9g/kg tělesné váhy bílkovin.

Sója je škodlivá pro potkany, ale ne pro lidi.

Sója 3 porce denně jsou v pohodě.

V ČR lidi jí rybu jednou za 14 dní / měsíc.

Doplňky omega3 Opti3

Biomagnification: více stupňů potravinového řetězce => velký obsah těžkých kovů

Vitamín D: doporučení 600, ale 2000 je lepší. Max. 4k jednotek. Občas se vyrábí z lišejníků.

B12: optimální kolem 7 microg / den. Při suplementaci 250 mcg. Nedá se jím předávkovat (asi :).

Vstřebatelnost vápníku je z brokolice 2x větší než u mlíka.

Adamovská voda: 40-80 mg/l

Zinek se ztrácí ejakuáltem.

Selen: para ořechy.

Železo: vitamín C 3-6x zvyšuje vstřebatelnost Fe.


Otázky, poznámky

V laboratoři:

TODO list

omega3: nic vitaminD: 5k b12: možná trochu ubrat? 1000 => 250 vápník: 1000 mg

published: 2020-05-12
last modified: 2023-01-21

https://vit.baisa.cz/notes/personal/rostlinna-strava.cs/